Vasabis: Unikalus Japonijos Prieskonis

Vasabis: Unikalus Japonijos Prieskonis

Vasabis (lot. Wasabia japonica) yra tradicinis japonų virtuvės augalas, kurio šaknys ir lapai naudojami kaip aštrus pagardas. Šis augalas natūraliai auga drėgnose kalnų upių pakrantėse Japonijoje ir yra pripažintas ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl naudingų savybių sveikatai.

Vasbio Auginimas ir Savybės

Vasabis, dažnai vadinamas japoniniu pipirkrieniu, gali būti auginamas tiek Japonijoje, tiek kituose tinkamuose klimato regionuose. Jo šaknis turi ryškų, aštrų skonį, panašų į krienų, tačiau jos skonis yra daug subtilesnis. Šis augalas auga vėsioje ir drėgnoje aplinkoje, todėl jo auginimas reikalauja specifinių sąlygų. Dėl to, vasabio kaina gali siekti net 200 JAV dolerių už kilogramą.

Vasbio Panaudojimas Virtuvėje

Vasabis dažnai patiekiamas kartu su sušiais ir sašimiais, nes jis puikiai papildo žuvies patiekalus. Šviežiai sutarkuotas vasabis greitai praranda savo skonines savybes, todėl rekomenduojama jį paruošti tiesiog prieš patiekiant. Parduotuvėse galima rasti ir konservuotų vasabi pastų, kurios taip pat naudojamos kaip prieskoniai.

Vasbio Sveikatos Nauda

Vasabis yra ne tik skanus, bet ir sveikas. Jame gausu vitaminų, tokių kaip provitaminas A, B grupės vitaminai ir vitaminas C. Be to, vasabis turi antibakterinių ir priešgrybelinių savybių, padedančių apsisaugoti nuo maisto apsinuodijimo. Izotiocianatai, esantys vasabio sudėtyje, gali padėti kovoti su uždegimais ir netgi turi priešvėžinių savybių.

Vasbio Populiarumas ir Įdomybės

Šiuolaikinėje rinkoje galima rasti įvairių vasabio skonio produktų, įskaitant užkandžius, gėrimus ir net ledus. Japonijos kultūroje vasabis turi ilgą istoriją, o jo augimo metodai perduodami iš kartos į kartą. Be to, vasabis tapo populiarus ir už Japonijos ribų, kur jo skonis atranda vis daugiau gerbėjų.

Kaip Paruošti Vasabi

Norint išgauti visus vasabio skonius, šaknis reikia smulkiai sutarkuoti. Tradiciškai tai daroma naudojant specialias trintuvės, pagamintas iš ryklio odos. Šviežiai tarkuotas vasabis turi būti naudojamas kuo greičiau, kad išsaugotų savo aromatą ir skonį. Jis puikiai tinka įvairiems patiekalams, įskaitant sriubas, salotas bei marinatus.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *